Obiecte uzuale – scurt istoric

Majoritatea obiectelor pe care le folosim zi de zi nu au apărut peste noapte. În spatele unui obiect banal pe care îl utilizăm în mod frecvent stă o poveste a multor generații. Deși în zilele noastre o mare parte dintre ustensilele din comerț se realizează în fabrici, la scară largă, lucrurile nu au stat mereu așa. Strămoșii noștri au avut nevoie de zeci de încercări până au reușit să obțină un produs finit care să fie funcțional. Cum la acea vreme nu existau materiale la fel de durabile și diverse ca acum, ei erau nevoiți să folosească ce aveau la îndemână. Procesul era unul de durată, dar era singura opțiune pentru a supraviețui.

Arheologii au descoperit de-a lungul timpului diverse obiecte confecționate din materii prime rudimentare. Cu toate acestea, cele mai multe dintre obiecte și-au păstrat forma inițială și au trecut testul timpului. Aceasta pot fi văzute și astăzi în muzee și expoziții din diferite zone ale lumii.

Materiale folosite

Arheologii au făcut multe descoperiri interesante. În funcție de perioada în care s-au efectuat săpăturile și de momentul în care au fost găsite, obiectele erau confecționate din lemn, oase, piatră sau chiar dinți. Cu alte cuvinte, la acea vreme se foloseau toate materialele care erau la îndemână, atâta timp cât erau destul de durabile. Totuși, odată cu trecerea timpului și cu evoluția umanității, popoarele au realizat că obiectele uzuale pot fi realizate la fel de bine și din materiale mai prețioase așa cum sunt fildeșul, porțelanul sau sticla.

Cum oamenii au fost pasionați de jocuri și de competiții chiar de la început, aceștia au început să construiască jocuri de societate. Unul dintre cele mai importante elemente folosite la jocuri este zarul. Acest obiect era adesea fabricat din lemn, piatră sau oase. Pentru a fabrica un joc oamenii trebuiau să fie foarte creativi și erau nevoiți să inventeze un design unic. De asemenea, trebuiau să scrie regulile jocului pentru a face totul corect.

Descoperiri interesante

Poate printre cele mai relevante obiecte pentru istoria umanității se numără uneltele. Acestea au făcut posibilă supraviețuirea civilizațiilor din trecut. Este greu să ne imaginăm o lume în care nu există unele. La urma urmei, acestea erau folosite la vânătoare, la pregătirea hranei și chiar la construcția caselor. Primele unelte au fost confecționate acum 2.5 milioane de ani în urmă. Conform descrierilor făcute de către specialiști, oamenii au învățat mai întâi să lovească două pietre pentru a deveni mai ascuțite și să le folosească mai apoi pentru a tăia cele necesare.

Pe lângă ustensilele folosite pentru tăiere au fost descoperite și unele folosite pentru prinderea peștilor. În timp ce în Epoca de piatră oamenii încercau să supraviețuiască folosind focul, uneltele și îmbrăcămintea, odată ce a intervenit sedentarismul obiectele de lut au devenit obișnuite. Ele erau folosite în special pentru depozitare și gătirea hranei.

Unde au fost găsite obiectele

Există un număr foarte mare de obiecte descoperite în toată lumea. Studierea acestora este un proces de durată, mai ales că scopul principal este păstrarea acestora în forma intactă. În același timp, există și obiecte care au stârnit intrigi în rândul cercetătorilor. Spre exemplu, un vas de zinc încrustat cu argint descoperit în anul 1851, în America, a generat multă vâlvă. În urma analizelor s-a ajuns la concluzia că muncitorii minei au dat de un obiect care fusese fabricat în urmă cu 500 de milioane de ani.

În Rusia a fost găsită o bucată dintr-o mașinărie de aluminiu. Întâmplarea ciudată a avut loc în momentul în care un localnic voia să aprindă focul în casă. Vechimea obiectului era de 300 de milioane de ani. Alte obiecte au fost găsite în Texas, în peninsula Kamtchattka, în Iordania, Israel și chiar și în țara noastră.

Evoluția obiectelor

Odată cu evoluția oamenilor, obiectele uzuale au început și ele să treacă prin diverse schimbări. Un prim aspect care a suferit modificări este bineînțeles materialul folosit pentru a fabrica obiectele. Deși chiar și în prezent există multe ustensile și unelte din lemn sau obiecte din fier, aceste materiale sunt adesea alese cu mare atenție și tratate cu diverse substanțe pentru a rezista în timp. În plus, în trecut nu existau mașinării și fabrici care să producă obiecte în serie, dar acum nu ar fi posibilă viața fără ele. Nu există îndoială asupra faptului că istoria se repetă, lucru atestat de atâtea ori și de către savanți.

Toate aceste obiecte descoperite certifică faptul că oamenii sunt capabili de lucruri incredibile. Deși se spune de multe ori că în trecut popoarele nu erau la fel de dezvoltate ca acum, obiectele confecționate de ei ne arată că erau capabili să aibă grijă de propria persoană, indiferent de condiții.

 

Facebook Comments

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

Reclama ta aici