PMP: Alegerea primarilor în două tururi de scrutin!

PMP: Alegerea primarilor în două tururi de scrutin!

Partidul Mișcarea Populară susține revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin.

Alegerile locale din 2016 au arătat deja că alegerea primarului într-un singur tur a dăunează democrației. În multe localități din țară, primarii au fost votați de 7%-10% dintre cetățenii cu drept de vot. PMP vrea competiție reală între candidați.

Cei de la PMP strâng, în toată țara, 1 milion de semnături pe care le vor depune în Parlamentul României. Împreună putem arăta coaliției PSD-ALDE că voința cetățenilor este pentru revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin, iar proiectul legislativ al PMP este esențial pentru democrație.

”Continuam strângerea de semnături pentru „Alegerea primarului în 2 tururi!”. Alegerea primarului într-un singur tur, cu votul majorităţii celor care se prezintă la vot, este o soluţie legislativă total greşită,o eroare politică ce trebuie îndreptată urgent. Consider că în momentul de faţă ,unii primari au devenit nereprezentativi pentru electorat, pentru că modul de desfăşurare a scrutinului nu încurajează prezenţa la vot, iar cifrele ne arată o profundă suferinţă a democraţiei. Au existat situaţii, mai ales în condiţiile unei participări scăzute la vot, în care primarul unei localităţi a fost ales cu un număr extrem de mic de voturi. Ca exemple: municipiul Craiova, unde primarul a fost ales cu 7,7% din lista de alegători, Galaţi – 9,45% şi Bucureşti – 13,4%. În această situaţie, persoana aleasă nu cred că are legitimitate. Așadar, Partidul Mișcarea Populară dorește modificarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali”, declară fostul lider PMP Caraș-Severin, Ionuț Popovici, vicepreședinte al Consiliului Județean.