Primarul Ioan Popa critică firma Termoconstruct pentru abandonarea lucrărilor la fântâna cinetică din Reșița, și nu doar el!

Primarul Ioan Popa critică firma Termoconstruct pentru abandonarea lucrărilor la fântâna cinetică din Reșița, și nu doar el!

Primarul Ioan Popa a exprimat nemulțumirea față de firma Termoconstruct pentru că nu a reușit să finalizeze lucrările de reabilitare la fântâna cinetică din Centrul Civic al Reșiței într-un termen de un an, așa cum prevedea contractul. De asemenea, firma a abandonat și alte lucrări contractate cu Primăria Reșița, inclusiv un proiect de reabilitare a unui bloc de locuințe sociale în cartierul Mociur.

Situația lucrărilor la fântâna cinetică

Lucrările de reabilitare a fântânei cinetice din Centrul Civic al Reșiței au fost demarate în iunie 2022 și ar fi trebuit să fie finalizate în 12 luni, cu ocazia marcării centenarului nașterii sculptorului Constantin Lucaci, creatorul fântânii. Cu toate acestea, firma Termoconstruct nu și-a îndeplinit obligațiile și a depășit termenul de execuție, ceea ce a dus la rezilierea contractului de către Primăria Reșița.

„Noi am licitat această fântână pentru reabilitarea celor două cuve, curățirea lor, realizarea unei hidroizolații noi și montarea unor borduri de granit la margine. Asta era tot. Lucrarea aceasta a avut termen un an de zile, deși se putea face în trei-patru luni. S-au perindat doi-trei muncitori pe-acolo și atât. În final, am fost obligați să reziliem contractul pentru că a ieșit din termen. E trist! Am realizat, în urma unui concurs, o statuie a maestrului Constantin Lucaci în bronz, este gata de opt luni. Anul acesta se împlinesc o sută de ani de la nașterea maestrului și era un moment extraordinar de frumos să avem fântâna reabilitată complet și statuia în proximitatea ei și să ne bucurăm cu toții de apă, de fântână și de această lucrare”, a declarat primarul Ioan Popa.

Reacția primarului Ioan Popa

Primarul Ioan Popa a catalogat comportamentul firmei Termoconstruct drept „rușinos” și a subliniat că au fost făcute mai multe avertismente către firmă cu privire la riscul de a intra în default din cauza preluării multor contracte cu Primăria Reșița. Cu toate acestea, firma nu a ascultat aceste avertismente. Primarul a menționat că, în cazul fântânii, nu există fonduri europene implicate și, prin urmare, nu există o presiune de timp.

„E rușinos că firma Termoconstruct ne-a abandonat aici. Le-am atras atenția. Au șase lucrări cu Primăria Reșița. Când au luat-o pe a treia le-am atras atenția că sunt multe și riscă să intre în default, nu am fost ascultat. Din fericire, în cazul fântânii nu sunt fonduri europene și nu suntem constrânși de timp”, a precizat Ioan Popa, primarul Municipiului Reșița.

Reamenajarea licitației și expertiza lucrărilor anterioare

Primăria Reșița va relansa licitația pentru reabilitarea fântânii cinetice, dar înainte de acest lucru, va comanda o expertiză pentru a evalua ce a realizat firma Termoconstruct și cât din lucrare este completat. Aceasta are ca scop asigurarea că firma care va câștiga licitația are cunoștință de stadiul actual al lucrării.

Situația lucrărilor la blocul de locuințe sociale din Mociur

Primarul Ioan Popa a menționat și abandonul de către firma Termoconstruct a lucrărilor la proiectul de reabilitare a unui bloc de locuințe sociale în cartierul Mociur, care beneficiază de finanțare europeană. Deși firma a demarat lucrările, acestea au fost parțial completate, iar demolarea primului imobil a fost efectuată. Primarul speră că firma ICCO Brașov va prelua lucrarea pentru a o finaliza.

Primarul Ioan Popa a criticat ferm firma Termoconstruct pentru abandonarea lucrărilor la fântâna cinetică și la alte proiecte încheiate cu Primăria Reșița. Primăria va lua măsuri pentru a relua lucrările și pentru a se asigura că viitorul contractant este conștient de stadiul actual al lucrărilor.