Primarul Ioan Popa explică controversele privind trecerile de pietoni în Reșița

Primarul Ioan Popa explică controversele privind trecerile de pietoni în Reșița

Primarul Ioan Popa a susținut o conferință de presă pentru a răspunde controversei privind amenajarea trecerilor de pietoni în orașul Reșița. Acesta a clarificat criteriile și regulamentele care au ghidat plasarea acestor treceri de pietoni pe traseul tramvaiului și a subliniat importanța fluidizării traficului pentru a asigura un tranzit rapid cu tramvaiul prin oraș.

Criteriile pentru amplasarea trecerilor de pietoni

Primarul Ioan Popa a explicat că trecerile de pietoni au fost amenajate în conformitate cu regulamentele în vigoare. Potrivit acestora, în zonele urbane aglomerate, precum cartierul Govândari, distanța dintre două stații de transport public nu trebuie să depășească 250 de metri. Cu toate acestea, excepția a fost zona Moto Velo, unde, la cererea locuitorilor, se amenajează o trecere de pietoni și se va instala un semafor.

„Singura porțiune în care depășeam 250 de metri era zona Moto Velo, unde am stabilit clar cu cetățenii de acolo că vom face o trecere de pietoni și o vom semaforiza. Deja s-a decapat în zona spațiului verde și urmează ca proiectantul să ne dea detaliile referitoare la unde amplasăm stâlpii pentru semaforizare și așa mai departe. Astfel, un lucru este cert: nu ieșim din reglementările legale, deci nu avem treceri de pietoni la mai mult de 250 de metri una de alta în aglomerări urbane”, a declarat Ioan Popa.

Scăderea numărului de treceri de pietoni pentru fluidizarea traficului

Primarul a subliniat că reducerea numărului de treceri de pietoni a fost făcută în scopul fluidizării traficului, astfel încât tramvaiul să poată traversa orașul cât mai rapid posibil. Acest lucru se încadrează într-o strategie de a face transportul public mai atractiv, pentru a determina oamenii să renunțe la mașina personală în favoarea tramvaiului sau autobuzului. Scopul este ca tramvaiul să circule la intervale de șapte minute și să ofere o alternativă eficientă de transport.

Avertisment pentru traversarea nepermisă

Primarul Ioan Popa a avertizat cetățenii să nu traverseze strada prin zonele în care au dispărut trecerile de pietoni, mai ales în zona Moto Velo. El a menționat că, odată ce trecerea de pietoni va fi operațională, oricine va traversa strada în mod nepermis va fi amendat. Primarul a subliniat importanța siguranței în contextul frecvenței ridicate a tramvaielor și a menținut un apel la civilitate și respectarea regulilor de circulație.

„Ce pot să le mai spun cetățenilor este că în momentul în care și trecerea de la Moto Velo va fi validă, să se aștepte că oricine trece strada prin loc nepermis va fi amendat. Deocamdată, pentru că n-am reușit să punem trecerea aceasta de pietoni în funcție, Poliția Locală a avut un comportament mai permisiv și mai lax, dar lucrurile acestea vor înceta pentru că aici este vorba de două chestiuni: de civilizație și de siguranță. Pentru că în momentul în care tramvaiele vor circula la șase, șapte minute, sunt silențioase, nu le auzi, riscurile de accident sunt fantastice. Și nu vreau să ajungem să punem garduri pe axul drumului cu sârmă ghimpată. Nu suntem în Bangladesh. Sper să reușim să ne înțelegem civilizat cu oamenii”, a mai adăugat acesta.

Conferința de presă a primarului Ioan Popa a clarificat controversele privind amplasarea trecerilor de pietoni în Reșița și a subliniat obiectivele de fluidizare a traficului și îmbunătățire a transportului public. De asemenea, cetățenii au fost avertizați cu privire la respectarea regulilor de traversare a străzii pentru a evita riscuri pentru siguranța lor și pentru a menține un mediu urban civilizat.