Reșița avansează către dezvoltare durabilă cu emiterea de obligațiuni verzi

Reșița avansează către dezvoltare durabilă cu emiterea de obligațiuni verzi

Într-un eveniment deosebit desfășurat 19 septembrie 2023, sub titlul „Dezvoltarea pieței obligațiunilor municipale”, Reșița a marcat un moment istoric în ceea ce privește finanțarea și dezvoltarea orașelor din România. Organizat de compania de consultanță financiară VMB Partners, cu sprijinul Autorității de Supraveghere Financiară și al Bursei de Valori București, evenimentul a adunat la aceeași masă reprezentanți de marcă din lumea financiară și guvernamentală.

Cel mai important anunț al serii a fost făcut cu mândrie de către autoritățile din Reșița: acest oraș industrial va deveni primul din România care va emite obligațiuni verzi pe piața financiară. Această emisiune de obligațiuni, programată să fie lansată în luna octombrie a acestui an, are un scop nobil – să genereze resursele financiare necesare cofinanțării unor proiecte majore de dezvoltare locală cu un accent clar pe sustenabilitate.

Într-o perioadă în care dezvoltarea durabilă și preocupările pentru mediu devin din ce în ce mai centrale pentru orașele din întreaga lume, Reșița face un pas înainte hotărât, angajându-se să aducă un impact pozitiv asupra mediului înconjurător prin intermediul acestor obligațiuni verzi. Aceasta nu este doar o oportunitate de finanțare, ci și o declarație a angajamentului ferm al orașului pentru a face tranziția către o economie și o infrastructură mai sustenabile.

În cadrul evenimentului, Prim-ministrul României, BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) și reprezentanții World Bank (Banca Mondială) au fost prezenți, arătând astfel sprijinul guvernamental și internațional pentru această inițiativă deosebită. Această colaborare între sectorul public, organizații financiare internaționale și autoritățile locale subliniază importanța acordată dezvoltării sustenabile și a protecției mediului în toate nivelele de guvernare.

Primarul orașului Reșița, Ioan Popa, a subliniat importanța acestui moment istoric pentru comunitatea sa: „Acest demers întărește nivelul de credibilitate la care Reșița se află. Suntem respectați pentru volumul de finanțări absorbite și, totodată, proiectele pe care le propunem cresc perspectivele de dezvoltare a orașului. Acum, ne aflăm într-un proces de modernizare care ne creează un disconfort serios, însă pentru viitorul apropiat premizele sunt încurajatoare. DA, am toată încrederea că Reșița va deveni orașul pe care îl dorim cu toții.

Într-o eră în care sustenabilitatea și protecția mediului devin priorități globale, Reșița a făcut un pas important în direcția corectă, demonstrând că dezvoltarea urbană și respectul pentru mediu pot merge mână în mână. Cu emisiunea de obligațiuni verzi în pregătire, Reșița se pregătește să devină un exemplu pentru alte orașe din România și din întreaga lume care împărtășesc aceleași valori de responsabilitate și dezvoltare durabilă.