Scutul de protecție împotriva căderilor de stânci de pe DN 57, la Berzasca, prinde contur

Scutul de protecție împotriva căderilor de stânci de pe DN 57, la Berzasca, prinde contur

Lucrările de construcție a polatei de protecție pe DN 57, în zona de frontieră dintre județele Caraș-Severin și Mehedinți, avansează conform planului, anunță Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara. Până în prezent, s-au finalizat șase din cele nouă tronsoane de radier prevăzute, iar două elevații sunt pregătite pentru betonare.

Antreprenorul SC Maristar Com SRL se concentrează în această etapă pe infrastructura polatei, care are rolul crucial de a reține blocurile de rocă ce ar putea să se desprindă de pe versant. Echipele de lucru execută operațiuni de armare, cofrare și betonare a radierelor fundațiilor și elevațiilor, precum și săpături și evacuarea materialului rezultat.

Polata, o structură complexă din grinzi de beton armat, se va întinde pe o lungime de 110 metri și va fi completată de un sistem de ziduri de retenție pentru o protecție suplimentară, ajungând la o lungime totală de peste 200 de metri. Această construcție inginerească are menirea de a proteja drumul și participanții la trafic de eventualele căderi de pietre de pe versant.

Termenul de finalizare a lucrărilor este estimat pentru luna august 2024. Până atunci, traficul rutier în zonă se desfășoară cu restricții, fiind dirijat prin piloți de trafic.

Lucrările de la Berzasca reprezintă o investiție importantă în siguranța și modernizarea infrastructurii rutiere din zona Clisurii Dunării, o regiune cu un potențial turistic semnificativ. Finalizarea polatei va contribui la creșterea atractivității zonei și la dezvoltarea economică a comunităților locale.