Search
Close this search box.

Starea copilului în România: Criza profundă a drepturilor copilului

România se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește drepturile copilului, situație care necesită o intervenție urgentă și coordonată la nivel național. Datele actuale oferite de Organizația Salvați Copiii relevă o imagine sumbră: unul din doi copii trăiește în sărăcie și dorește să emigreze, iar copiii sub 14 ani sunt grav afectați de anxietate și depresie. Mai mult, 14% dintre copii recunosc că participă direct la jocuri de noroc pe bani, în timp ce 40% declară că au prieteni implicați în astfel de activități.

Dreptul la viață și supraviețuire

România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, cu o rată de 5,7 la mie în 2022, mult peste media Uniunii Europene. Analizele arată că 25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare de sănătate, iar 33% dintre acestea nu au făcut controalele medicale recomandate pe durata sarcinii din lipsa resurselor financiare.

Sărăcie

Peste 1,5 milioane de copii din România, reprezentând 41,5% din numărul total al copiilor, cresc în risc de sărăcie sau excluziune socială. Criza economică a lovit greu familiile române, cu 40% dintre gospodării raportând o scădere a veniturilor în 2022, în timp ce cheltuielile au crescut pentru 98% dintre familii.

Sănătatea mintală

Anxietatea, depresia și dificultățile parentale sunt principalele cauze pentru care copiii au apelat la servicii de terapie psihologică și sprijin psiho-emoțional. În perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023, Organizația Salvați Copiii a tratat 678 de cazuri de copii cu probleme de sănătate mintală, majoritatea cazurilor fiind legate de anxietate și tulburări emoționale.

Protecția împotriva violenței și abuzului sexual

Jumătate dintre copiii români sunt victime ale pedepselor corporale, iar bullying-ul este răspândit în școli. Doar 20% dintre cazurile de abuz sexual raportate ajung în instanță, iar doar 5% se soldează cu condamnări penale. De asemenea, 65% dintre copii pot recunoaște un abuz, dar doar unul din trei știe cui să ceară ajutorul și are încredere în acea persoană sau instituție.

Dependența de jocuri de noroc

Un sondaj recent arată că majoritatea copiilor cu vârsta peste 10 ani au văzut publicitate la jocuri de noroc, iar 14% dintre aceștia participă direct la astfel de activități. Această expunere necesită măsuri urgente de interdicție a publicității pentru jocurile de noroc în apropierea unităților de învățământ.

Copii cu copii

România se confruntă cu o rată alarmantă a nașterilor în rândul adolescentelor, aproape jumătate din mamele minore sub 15 ani din Europa trăind în România. Analizele arată că 85% dintre mamele și gravidele minore nu mai merg la școală, iar 80% dintre ele nu au folosit niciodată metode contraceptive din lipsă de informații.

Părinți plecați la muncă în străinătate

536.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Aceasta creează un impact profund asupra bunăstării emoționale și psihologice a copiilor, mulți dintre ei resimțind lipsa părinților ca pe o traumă.

Inechitatea în educație

Un copil din șase de vârstă școlară nu frecventează școala, iar jumătate dintre copiii români sunt analfabeți funcționali. Sistemul educațional românesc este cel mai inechitabil dintre toate țările participante la studiile OECD, cu o diferență de performanță școlară uriașă între elevii din familiile sărace și ceilalți copii.

Cunoașterea și respectarea drepturilor copilului

Peste jumătate dintre copiii români își doresc să plece din țară din cauza lipsei de oportunități educaționale și nemulțumirii față de condițiile de viață. Legislația actuală nu permite participarea reală a copiilor în luarea deciziilor de către autorități, ceea ce exacerbează sentimentul de neîncredere și lipsă de speranță în rândul tinerilor.

Organizația Salvați Copiii, împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, inițiază un proiect de lege pentru instituirea anului 2025 ca „An Național al Copilului”, cu scopul de a pune nevoile și drepturile copiilor pe agenda prioritară a României. Pentru a crea un mediu sigur și suportiv pentru toți copiii, este esențial ca autoritățile să prioritizeze investițiile în educație, asistență socială, consiliere psihologică și servicii medicale.

Campania de informare și implicare a cetățenilor, prin intermediul platformei www.voteazapentrucopii.ro, solicită semnarea unei scrisori adresate candidaților la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, cerând prioritizarea investițiilor pentru respectarea drepturilor copilului. Doar printr-un angajament serios și alocarea de resurse adecvate putem asigura copiilor noștri dreptul la o copilărie fericită și un viitor prosper.