Strategii pentru depășirea dependenței de jocuri de noroc

Strategii pentru depășirea dependenței de jocuri de noroc

Jocurile de noroc au fost întotdeauna parte a societății umane, ajungând până la jocurile cu zaruri din lumea antică, dar în ultimii ani au devenit o afacere globală uriașă.

Datorită internetului și tehnologiilor de streaming tot mai rapide, cazinouri online și case  de pariuri au intrat în realitatea noastră, iar acum este posibil să joci sau să plasezi pariuri pe echipele și evenimentele favorite 24/7, în aproape fiecare națiune. În timp ce pentru majoritatea jucătorilor aceasta este o veste bună, impactul nu a fost uniform benefic și, pe măsură ce jocurile de noroc online se răspândesc în întreaga lume, există o îngrijorare crescândă cu privire la riscurile dependenței și daunelor pe care le poate cauza indivizilor și societăților.

Știm că doar o minoritate dintre jucătorii și pariorii sportivi vor deveni dependenți, dar pagubele pe care le poate produce sunt enorme și o singură persoană dependentă de jocuri de noroc poate afecta multiple vieți. Din fericire, există pași pe care îi poți urma pentru a depăși această problemă nocivă

Ce este dependența de jocuri de noroc?

La un moment dat, dependența de jocuri de noroc era considerată o problemă legată de lipsa de voință sau de un „eșec de caracter”, dar de-a lungul anilor s-a realizat mai multă cercetare în acest domeniu și este clar că dependența de jocuri de noroc, la fel ca multe alte dependențe, trebuie tratată ca o boală: una la care unii oameni par a fi mai susceptibili, din diverse motive.

Din nefericire, în timp ce sectorul modern al jocurilor de noroc online este foarte eficient în maximizarea veniturilor, nu a avut la fel de mult succes în abordarea dependenței de jocuri de noroc și a daunelor cauzate de aceasta. Există site-uri disponibile pentru a ajuta dependenții de jocuri de noroc să se vindece, dar acestea sunt relativ puține și nu sunt ușor de găsit.

Obținerea de ajutor

Primul pas în abordarea dependenței de jocuri de noroc este să recunoști că ai o problemă. Acesta este, în multe privințe, cel mai dificil pas de făcut, în special pentru cei care nu au avut anterior o problemă de dependență. Lucrul cheie de reținut este că dependența de jocuri de noroc nu este o problemă morală, ci o problemă de sănătate și nu ar trebui să fie sursă de vinovăție.

Dacă bănuiești că ai o dependență de jocuri de noroc, există numeroase teste pe care le poți face online pentru a vedea dacă ești clasificat ca un posibil dependent, conform ghidurilor organizației naționale pentru dependența de jocuri de noroc. Aceste site-uri ar trebui să fie prima oprire atunci când cauți ajutor în rezolvarea problemei tale legate de dependența de jocuri de noroc.

Tehnologia poate ajuta

A intra în contact cu organizația națională sau locală pentru dependența de jocuri de noroc este un prim pas vital, dar există mai multe instrumente suplimentare pe care le poți utiliza pentru a aborda problema. În unele țări, operatorii de jocuri de noroc sunt obligați să ofere aceste instrumente tuturor celor care vizitează site-urile lor.

Gama de instrumente variază, dar pentru cei care se tem că au o dependență de jocuri de noroc, cea mai utilă opțiune este auto-excluderea. Selectarea auto-excluderii înseamnă că nu vei putea accesa contul tău de cazino sau pariuri, nu vei putea paria pe niciun eveniment sau piață, și nici nu vei putea beneficia de oferte de cazino sau pariuri. Unele instrumente de auto-excludere sunt limitate în timp sau se aplică doar anumitor site-uri, dar poți găsi și instrumente permanente de auto-excludere la nivelul întregii industrii, care pot fi extrem de eficiente.

Alte opțiuni

O altă modalitate de a reduce expunerea la jocurile de noroc este să te interesezi despre diverse forme de blocare. Extensiile de browser web pot bloca accesul la site-urile de jocuri de noroc. În unele țări, băncile pot activa verificări de blocare care te împiedică să folosești fondurile din conturile tale pentru jocuri de noroc.

Găsește alte activități

O altă parte importantă a abordării dependenței de jocuri de noroc este să încerci să găsești alte activități care să fie mai satisfăcătoare decât jocurile de noroc. Aici, împărtășirea dificultăților tale cu cei dragi – dacă este cazul – te poate ajuta prin implicarea lor în efortul tău de a te ține departe de jocurile de noroc. Adoptarea unor noi hobby-uri, în special a unuia care implică petrecerea mai mult timp cu familia și prietenii, poate fi o opțiune bună. În același timp, încearcă să eviți situațiile și locurile asociate cu jocurile de noroc pentru a minimiza tentația de a juca.