Totul despre jerse şi poliester

Jerse-ul şi poliesterul sunt materiale foarte populare, de zeci de ani aceste ţesături au fost transformate în articole vestimentare excepţionale.

Caracteristicile deosebite ale ţesăturilor, modul facil de întreţinere și maleabilitatea ridicată sunt, poate, doar câteva dintre trăsăturile apreciate la cele două materiale, însă, cu siguranţă nu sunt singurele, de aceea ne-am propus să le cunoaştem mai bine.

Jerse – ştiaţi că?

Materialul cunoscut sub numele de jerse sau jersey este o ţesătură tricotată fabricată inițial pe Insula Canalului (Jersey) de la care a şi preluat numele. Este o stofă elastică care are proprietatea de a reține căldura, deci este potrivită pentru hainele specifice sezonului rece dar şi pentru cele de tranziţie. Popularitatea acestui material a crescut când Coco Chanel l-a transformat în vedeta colecţiilor haute couture.

Ţesătura de jerse este foarte rezistentă fapt ce face ca articolele realizate din acesta să fie durabile şi să facă faţă testului timpului. Elasticitatea ridicată face ca acest material să se întreţină uşor şi să se așeze impecabil pe trup. Chiar şi petele rezistente se curăţa cu uşurinţă iar articolele curăţate în maşina de spălat nu se şifonează. Țesăturile din jerse moale sunt preferate pentru o varietate mare de articole vestimentare. Pot fi transformate cu lejeritate în rochii, salopete, pantaloni şi multe articole cu aspect impresionant.

Poliester – să îl cunoaştem

Poliesterul este un material textil extrem de apreciat datorită rezistenței ridicate a costurilor scăzute dar şi a caracteristicilor deosebite. Ţesăturile de poliester nu se şifonează, nu se decolorează şi sunt foarte uşoare de aceea sunt preferate pentru realizarea articolelor vestimentare sport. Poliesterul are durata de viaţă îndelungată şi ajută la eliminarea rapidă a transpiraţiei, deci nu e de mirare că tricourile şi pantalonii pentru antrenament sunt realizate din aceste ţesături. Totuşi versatilitatea şi flexibilitatea ridicată a poliesterului l-au transformat în material preferat şi pentru alte tipuri de articole vestimentare, deci este des utilizat pentru haine casual și nu numai. Îmbrăcămintea din poliester rezistent se simt bine este flexibilă, asigură libertate de mişcare şi este ultra uşoară. Deci pe bună dreptate că acest material este vedetă în garderoabă!

Sursa de imagine:
White bear studio / Shutterstock.com

Related Posts