Eveniment de excepție la Băile Herculane: Omagiu adus lui Sissi, Împărăteasa Austriei, prin teatru, literatură și artă

Eveniment de excepție la Băile Herculane: Omagiu adus lui Sissi, Împărăteasa Austriei, prin teatru, literatură și artă

În perioada 12-14 octombrie 2023, Băile Herculane vor deveni gazda unui eveniment cultural deosebit, ce celebrează figura captivantă a Împărătesei Elisabeta a Austriei, cunoscută sub numele de Sissi. Teatrul Uthopia, cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Consiliului Județean Caraș-Severin, organizează acest eveniment unic, oferind publicului oportunitatea de a explora mai profund viața și impactul lui Sissi asupra artei și culturii românești.

Programul evenimentului este unul complex și variat:

12 octombrie 2023, ora 18.00 – Piesa de teatru „Sissi” în regia Mihaelei Panainte, Băile Apollo

Punctul culminant al evenimentului este reprezentat de piesa de teatru „Sissi”, regizată de Mihaela Panainte și inspirată de poemul cu același nume scris de Pavel Șușară. Această spectaculoasă dramatizare aduce în prim-plan povestea împărătesei Sissi, o figură remarcabilă din secolul al XIX-lea, cunoscută pentru frumusețea ei și pentru povestea de dragoste cu împăratul Franz Joseph al Austriei. Piesa de teatru este pusă în scenă la Băile Apollo și se bazează pe ilustrațiile artistului Mircea Bochiș. Cu ajutorul mărturiilor localnicilor care susțin că spiritul lui Sissi bântuie încă în Băile Herculane, spectacolul promite să fie o experiență de neuitat.

13 octombrie 2023, ora 17.00, Sala de Argint-Casino Băile Herculane – Prezentarea cărții-poem „Sissi” lui Pavel Sușară și vernisajul expoziției de desene a lui Mircea Bochiș

Evenimentul continuă cu prezentarea cărții-poem „Sissi” scrisă de Pavel Șușară, care a servit drept sursă de inspirație pentru spectacolul de teatru. Această carte oferă o perspectivă personală și intimă a autorului asupra imaginii Împărătesei Elisabeta și a influenței acesteia asupra memoriei locului și a ostașilor imperiali din Valea Almăjului care au participat la evenimentele militare ale Imperiului. Cartea va fi disponibilă pentru semnături la eveniment, oferind publicului ocazia de a discuta cu autorul.

Tot în aceeași zi, Mircea Bochiș, talentatul artist băimărean, va prezenta desenele care însoțesc textul poemului lui Pavel Șușară, începând cu orele 18.00. Evenimentul va fi moderat de către scriitorul Eugen Cojocaru.

14 octombrie 2023, orele 18.00, sala de Argint, Cazino Băile Herculane – „Sissi în artele vizuale” Conferința de istoria artei susținută de Dalina Bădescu, artist și istoric de artă

Seria evenimentelor se încheie în ziua de 14 octombrie cu o conferință de istoria artei susținută de Dalina Bădescu, artist și istoric de artă. Această prezentare se concentrează pe modul în care Împărăteasa Elisabeta a fost reprezentată în pictură, fotografie, film și alte produse non-artistice de-a lungul timpului. Conferința explorează influența lui Sissi asupra artei, imaginației artiștilor și imaginarului public din diverse epoci, oferind o perspectivă mai amplă asupra impactului cultural al acestei figuri legendare.

Mărturiile localnicilor au fost însă cele care au convins-o pe regizoare să facă acest spectacol despre năluca lui Sissi care încă “bântuie” în Băile Apollo, după cum ea însăși povestește : ”O nălucă din alte vremuri se arată ici şi colo, prin oraş. Câţiva au văzut-o plutind în serile de toamnă senine şi pline de stele. Alunecă nu mult pe deasupra pământului, prin Parcul Central sau peste Podul de piatră şi se opreşte, pentru câteva clipe, la statuia lui Hercule. În 2008, doi îndrăgostiţi se plimbau printre clădirile din Herculane. Din loc în loc, făceau fotografii. Nu departe de statuia lui Hercule, într-una din poze a apărut o siluetă îmbrăcată într-o rochie aburoasă şi albă. O femeie frumoasă, cu chip uşor neclar. Unii spun că ea li se arată îndrăgostiţilor care se plimbă prin Parcul Central, ca-n vremurile de aur. Alţii, că doamna albă păzeşte cu străşnicie clădirile vechi din centrul imperial al oraşului, încolţite azi de paragină. Şi că apariţia frumoasă e, de fapt, o prinţesă. O prinţesă care pleacă, dar rămâne, totuşi, în preajmă mereu, pentru a ocroti Băile Herculane şi Valea Cernei. A fost văzută şi prin pădurile dese din munţi. Iar în nopţile clare de iarnă, aburul apelor termale capătă, şi el, trup de prinţesă. Cu siguranţă este împărăteasa Sissi, care vrea să întârzie în locurile unde a fost fericită”.

Toate aceste evenimente de excepție au loc la Băile Herculane și sunt organizate cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Consiliului Județean Caraș-Severin. Pentru mai multe informații și detalii despre program, vă rugăm să consultați paginile de social-media ale evenimentului. Un omagiu adus Împărătesei Sissi prin teatru, literatură și artă, evenimentul de la Băile Herculane reprezintă o ocazie unică de a descoperi și a aprecia moștenirea culturală a acestei figuri legendare.