Search
Close this search box.

Fantasticul Funicular: Ultimul an în straie vechi

Street Delivery Reșița: O sărbătoare a funicularului și a patrimoniului industrial

În perioada 26-28 iulie 2024, Reșița va deveni centrul atenției culturale, găzduind pentru prima dată evenimentele Street Delivery și UrbanEye Film Festival. Sub umbrela proiectului „Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi”, evenimentele sunt organizate de MKBT și Asociația Arta în Dialog, în parteneriat cu diverse organizații locale și naționale, fiind parte integrantă a inițiativei Reșița 250LAB.

Un adio nostalgic funicularului

Funicularul, o structură emblematică a patrimoniului industrial din Reșița, urmează să intre într-un amplu proces de restaurare și conversie. Proiectul de reabilitare vizează transformarea sa într-o axă de mobilitate pietonală și pentru ciclism, conectând centrul orașului cu dealurile înconjurătoare. Această tranziție reprezintă un moment istoric pentru comunitatea locală, care este invitată să redescopere și să celebreze trecutul funicularului înainte de a-și asuma noul rol urban.

Street Delivery: Punte între trecut și viitor

În cadrul Street Delivery, evenimentul va include tururi ghidate, ateliere interactive pentru tineri și copii, intervenții artistice, expoziții și dezbateri publice pe teme relevante precum valorificarea patrimoniului industrial, mobilitatea urbană și co-guvernanța. Marina Neagu, reprezentantă MKBT, subliniază importanța aducerii discuțiilor despre transformarea orașului în spațiul public: „2024 ar putea fi ultimul an în care funicularul este văzut în starea sa actuală. Este o ocazie fantastică să invităm comunitatea să exploreze istoria sa și să dezbatem viitorul său.”

UrbanEye Film Festival: Cinematografie în slujba urbanismului

UrbanEye Film Festival, dedicat filmului, arhitecturii și urbanismului, va aduce proiecții de film în aer liber în zona pietonală a Centrului Civic, tururi ghidate în zona industrială și un program variat de evenimente pentru copii și tineri. Festivalul, inițiat la București în 2014, își propune să sensibilizeze și să dezbată subiecte legate de mediul urban. Monica Sebestyen, cofondatoarea festivalului, afirmă: „Activitățile culturale în spații publice sunt o modalitate excelentă de a aduce împreună locuitorii și de a înțelege mai bine transformările prin care trece orașul.”

Un parteneriat pentru comunitate

Proiectul „Fantasticul Funicular – Ultimul an în straie vechi” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Reșița, având numeroși parteneri precum Fundația Comunitară Banatul Montan, Muzeul Cineastului Amator, și Asociația Encore. Programul complet al evenimentului va fi publicat pe 20 iulie.

Reșița 250LAB: Un laborator de inovație urbană

Reșița 250LAB, inițiat de MKBT, acționează ca un catalizator pentru regenerarea urbană în Reșița. De peste un deceniu, MKBT lucrează pentru prezervarea și promovarea patrimoniului industrial al orașului, iar evenimentele din iulie reprezintă un pas important în această direcție.

Street Delivery este un eveniment-manifest care militează pentru interacțiunea umană față în față, nu bară la bară, pentru orașe sustenabile, incluzive, „bogate” în spații publice și infrastucturi verzi, spre bucuria oamenilor. Street Delivery există de 17 ani cu recurență în București, gradual alăturându-se rețelei și alte orașe din țară. Street Delivery este un eveniment inițiat, în București, de Fundația Cărturești, și replicat în țară de ONGuri și grupuri de inițiativă locale. Mai multe detalii pe

„Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi” nu este doar un eveniment cultural, ci și o oportunitate de a reflecta asupra trecutului industrial al Reșiței și de a imagina viitorul său. Prin Street Delivery și UrbanEye Film Festival, organizatorii speră să inspire comunitatea locală și să creeze un spațiu de dialog și colaborare pentru un viitor urban mai bun.