Festivalul etniilor din Caraș-Severin: Celebrarea diversității culturale și toleranței multietnice

Festivalul etniilor din Caraș-Severin: Celebrarea diversității culturale și toleranței multietnice

O mare sărbătoare a diversității culturale din județul Caraș-Severin se pregătește să aibă loc la Casa de Cultură Oravița în zilele de 28 și 29 octombrie 2023. Evenimentul, intitulat „Festivalul etniilor din Caraș-Severin,” este organizat de Asociația Nevo Parudimos, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, cu sprijin financiar din partea Agenției Naționale pentru Romi – Guvernul României, în cadrul proiectului Toler-ART.

Scopul acestui festival este de a promova diversitatea culturală și toleranța multietnică din județul Caraș-Severin. Evenimentul va aduna artiști și ansambluri folclorice reprezentative pentru etniile majoritare din zonă, oferind o platformă unică pentru a celebra și înțelege mozaicul cultural bogat al regiunii.

Spectacolele programate vor avea loc atât sâmbătă, cât și duminică, începând cu ora 16. Evenimentul se desfășoară sub motto-ul „Unitate în Diversitate,” subliniind importanța păstrării și încurajării valorilor culturale specifice fiecărei etnii, într-un spirit de înțelegere reciprocă și armonie.

O notă specială a acestui festival este intrarea liberă, ceea ce permite comunității să participe și să se bucure de această experiență culturală în mod gratuit. Acest gest generos subliniază angajamentul organizatorilor de a face cultura și diversitatea accesibile tuturor.

Prin proiectul Toler-ART, Asociația Nevo Parudimos aduce un aport semnificativ la creșterea gradului de conștientizare și apreciere a diversității culturale din zonă, susținând în același timp învățarea și dialogul între comunitățile locale.

„Festivalul etniilor din Caraș-Severin” aduce împreună comunitățile etnice din județ într-un eveniment plin de culoare, muzică și dansuri tradiționale. Această manifestare culturală este un tribut adus diversității care definește Caraș-Severinul și un apel la înțelegere și armonie interetnică într-o lume plină de culori și tradiții unice.