Garanția calității vinurilor moldovenești pentru consumatorii români: Memorandum între OPC și ONVV din Republica Moldova

Garanția calității vinurilor moldovenești pentru consumatorii români: Memorandum între OPC și ONVV din Republica Moldova

Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova a semnat un Memorandum de colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România, care urmărește creșterea nivelului de informare a vinificatorilor moldoveni pentru a asigura livrarea unor produse viticole conform rigorilor europene. Astfel, consumatorii români primesc garanția respectării standardelor de calitate a vinurilor produse în Republica Moldova. De asemenea, documentul cu o valabilitate de 5 ani, prevede și organizarea unor activități de promovare și informare a consumatorilor români despre brandul vinicol de țară “Vinul Moldovei – O legenda Vie”.

România reprezintă o piață strategică de desfacere a vinurilor moldovenești, iar producătorii din Republica Moldova depun eforturi susținute în creșterea calității vinurilor îmbuteliate, susținuți fiind de Oficiului Național al Viei și Vinului.

Acordul de parteneriat semnat între cele doua părți are ca obiectiv principal informarea producătorilor din Republica Moldova despre legislația în vigoare și standardele de calitate, certificare și etichetare a produselor pe piața din România. Astfel, vinificatorii reuniți sub brandul vinicol de țară “Vinul Moldovei – O legendă Vie” vor beneficia de consiliere și sesiuni de informare tematice și vor primi suportul necesar pentru a fi prezenți pe rafturile magazinelor din Romania.

Pe lângă asigurarea consultanței în ceea ce privește cadrul normativ, printre obiectivele specifice ale acordului de parteneriat se regăsesc educarea consumatorilor prin intermediul comunicării corecte și transparente, organizarea de evenimente și campanii de informare, a unor sesiuni de instruire comune, precum și a schimburilor de experiență și bune-practici între cele două țări.

Oficiul Național al Viei și Vinului are ca misiune și axă strategică principală promovarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei”, iar pentru noi, relația cu România și cu consumatorii români reprezintă o prioritate. Colaborarea cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România vine ca un pas firesc, pentru că ne dorim să consolidăm colaborarea dintre cele două țări, să contribuim la reglementarea și dezvoltarea segmentului vitivinicol și să valorificăm mai mult autenticitatea vinurilor moldovenești. Semnarea acestui memorandum aduce beneficii, în egală măsură producătorilor și consumatorilor. Vinificatorii moldoveni vor ști că sunt protejați, cunoscând care sunt reglementările, iar consumatorii din România vor avea siguranța că vinurile produse în Republica Moldova sunt de o calitate superioară, lucru confirmat și prin Acordul semnat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România”, a declarat Cristina FROLOV – DIRECTOR al Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.

Salutăm semnarea acestui memorandum și ne dorim să fim un partener solid și de durată pentru Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova. Prin acest memorandum ne propunem să colaborăm în cadrul domeniilor conexe competenţelor proprii ale fiecărei instituţii, oferind sesiuni de consiliere, prevenție și schimb de bune-practici în ceea ce privește produsele provenite din Republica Moldova și să promovăm o imagine pozitivă în rândul producătorilor și al consumatorilor din ambele țări, prin organizarea de evenimente și campanii de informare dedicate”, a subliniat Claudiu Dolot, Președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România.

La ceremonia de semnare a memorandumului au participat Cristina Frolov – Director al Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, Claudiu Dolot – Președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România și Ion Victor Tărtăcuță – Vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România. De asemenea, Ambasada Republicii Moldova în România a oferit suport în demersul de semnare al acestui acord de parteneriat.