Search
Close this search box.

Guvernul României pregătește repornirea industriei cinematografice prin înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale

Guvernul României pregătește repornirea industriei cinematografice prin înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale

Guvernul României a dat un pas important în sprijinul industriei cinematografice naționale prin adoptarea Hotărârii privind organizarea Oficiului de Film și Investiții Culturale. Această hotărâre reprezintă cel de-al doilea act normativ necesar pentru repornirea schemei de ajutor de stat pentru susținerea producțiilor cinematografice, inițiată inițial prin Hotărârea de Guvern nr. 421/2018.

Dorința fermă de a revigora și promova patrimoniul cultural și talentul cineaștilor români, atât în țară, cât și în străinătate, a stat la baza acestui demers al Guvernului. Astfel, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 39/2023, s-a creat cadrul legislativ necesar pentru preluarea și repornirea schemei de ajutor de stat, în cadrul unei instituții specializate subordonate Ministerului Culturii – Oficiul de Film și Investiții Culturale.

Cu adoptarea acestei Hotărâri, atribuțiile Oficiului de Film și Investiții Culturale au fost detaliate și stabilite. Această instituție va juca un rol crucial în administrarea schemei de ajutor de stat, având misiunea de a sprijini și dezvolta industria cinematografică națională prin acordarea de finanțare proiectelor de film și a altor producții culturale relevante.

Mi-am afirmat în varii ocazii sprijinul ferm pentru a reporni programul de cash rebate și a achita datoriile acumulate de statul român față de producătorii de film din țară și din străinătate. Înființarea Oficiului reprezintă un pas esențial pentru atragerea investițiilor naționale și străine în acest sector cultural cu mare impact economic și pe care, împreună cu Guvernul din care fac parte, dorim să îl ducem la bun sfârșit în acest mandat”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Pasul următor va fi adoptarea, tot prin hotărâre de Guvern, a procedurii de decontare a proiectelor depuse în cadrul schemei de ajutor de stat. Potrivit informațiilor oferite, data de 30 septembrie 2023 a fost stabilită ca termen pentru ca Oficiul de Film și Investiții Culturale să preia administrarea schemei și să reia analiza proiectelor restante.

Această mișcare din partea Guvernului României reprezintă un semn clar al angajamentului față de dezvoltarea și promovarea industriei cinematografice autohtone. Prin acordarea de ajutoare de stat, se va crea un mediu propice pentru producții de calitate, iar cineaștii români vor fi încurajați să exploreze și să aducă în fața publicului povești captivante și inovatoare.

Industria cinematografică are un impact semnificativ asupra culturii și identității naționale, contribuind la promovarea valorilor și tradițiilor românești în lume. Astfel, investițiile în acest domeniu vor aduce beneficii nu numai din perspectivă culturală, ci și economică, generând locuri de muncă și creșterea vizibilității României pe plan internațional.

„Am convingerea că vom reuși să punem în mișcare toate mecanismele necesare pentru ca atât proiectele care așteaptă decontarea cererilor de plată, cât și proiectele rămase în analiză în vederea aprobării finanțării să fie soluționate până la finalul acestui an”, a mai adăugat, Raluca Turcan.

Este de așteptat ca Oficiul de Film și Investiții Culturale să devină un actor-cheie în susținerea creativității și inovației în cinematografia românească, iar industria să cunoască o nouă perioadă de dezvoltare și succes. Cu implementarea schemei de ajutor de stat și reluarea analizei proiectelor, cineaștii și producătorii vor avea șansa de a-și pune în aplicare ideile și viziunile, contribuind astfel la diversitatea și bogăția culturală a României în lumea filmului.