Percheziții la traficanții de droguri din Reșița

Percheziții la traficanții de droguri din Reșița

La data de 09.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Caraș – Severin au efectuat un număr de 29 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului Reșița, într-o cauză vizând destructurarea a trei grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii și punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza municipiului Reșița și a localităților limitrofe, s-au conturat şi au început să acționeze trei grupuri infracționale organizate, pe linia distribuirii de droguri de risc și substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

Două dintre aceste grupări au fost implicate în distribuirea de droguri de risc, iar cea de-a treia grupare infracțională s-a specializat în efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, între cele trei grupări existând interacțiuni și elemente comune, în special pe palierul de distribuție stradală.

Pe parcursul cercetărilor, s-a stabilit că una dintre grupările specializate în traficul de droguri de risc era coordonată de către două persoane, ambele de pe raza municipiului Reșița. Acestea au constituit grupul infracțional prin atragerea unui număr de alte șase persoane, care aveau preocupări pe linia distribuirii de droguri de risc.
O a doua grupare infracțională era coordonată de o altă persoane stabilită tot pe raza municipiului Reșița. Acesta a creat grupul infracțional prin atragerea a trei persoane implicate în trafic de droguri de risc, coordonatorul grupării fiind cercetat și în trecut pentru astfel de preocupări.
Al treilea grup infracțional organizat s-a constituit relativ recent, fiind format din numiții din trei persoane, două dintre ele ocupându-se cu aprovizionarea, prelucrarea si distribuția stradală de substanțe susceptibile e a avea efecte psihoactive.
Toate cele trei grupări infracționale erau structurate pe un palier de aprovizionare și un palier de distribuție stradală.

Aprovizionarea cu droguri de risc, respectiv cannabis, se făcea în special de la dealeri de pe raza municipiului Timișoara. După ce se procura cannabisul, acesta era porționat și oferit spre vânzare în diverse ambalaje (țiplă, staniol) la doze de 0,2 – 1 gram de către palierul de distribuție stradală.
În ceea ce privește activitatea grupării specializate în operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, se realiza mai intai aprovizionarea cu substanță activă necesară producerii substanțelor psihoactive, de la persoane de pe raza municipiului Craiova. După ce procurau substanța activă, liderii grupării o prelucrau, prin amestecarea cu diverși solvenți, cum ar fi acetona și alte substanțe toxice și impregnarea pe fragmente vegetale, de regulă provenite din plicurile de ceai. Substanțele susceptibile a avea efecte psihoactive erau vândute apoi în rândul tinerilor de pe raza municipiului Reșița, la prețuri cuprinse între 30-60 lei/doza, în funcție de cantitatea dorită, în diverse ambalaje (țiplă, staniol) la doze de 0,2 – 1 gram.

În urma perchezițiilor au fost găsite și ridicate diferite cantități de droguri de mare risc, de risc și substanțe halucinogene, bani și obiecte folosite la cântărirea și prelucrarea substanțelor.
La sediul IPJ Caraș – Severin urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 38 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad și Mehedinți, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Caraș-Severin, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratul Județean de Jandarmi Caras-Severin și Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și sprijinul tehnic de către Biroul de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin.
    
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăție.