Search
Close this search box.

Polițiștii din Caraș-Severin și procurorii DIICOT dezvăluie o rețea piramidală de fraudă la jocurile de noroc, cu ramificații în mai multe județe

Polițiștii din Caraș-Severin și procurorii DIICOT dezvăluie o rețea piramidală de fraudă la jocurile de noroc, cu ramificații în mai multe județe

 

Un amplu dispozitiv de percheziții a fost demarat astăzi de către polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, în colaborare cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin. Acțiunea vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în infracțiuni informatice și evaziune fiscală.

Frauda extinsă în timp și spațiu:

În urma a 26 de mandate de percheziție domiciliară și a 26 de mandate de aducere, autoritățile au descoperit că 26 de persoane din județele Caraș-Severin și Timiș, printre care administratori și angajați ai unor societăți comerciale, au pus la cale o schemă complexă de fraudare a aparatelor de jocuri de noroc tip slot machine. Această activitate infracțională a avut loc în perioada septembrie 2019 – decembrie 2023, în multiple locații din județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara.

Modul de operare sofisticat:

Membrii grupului infracțional acționau într-o organizație piramidală, având trei niveluri distincte de implicare. Patru lideri, cu funcții de conducere în două firme din Timiș, formau primul nivel. Al doilea nivel, de execuție, era compus din angajați care, la comanda liderilor, intervinționau asupra aparatelor de jocuri de noroc prin utilizarea unor chei speciale și dispozitive tehnologice. Cel de-al treilea nivel era format din administratorii locațiilor în care erau instalate aceste aparate.

Manipularea discretă a aparatelor de joc:

Frauda se realiza prin intervenții asupra contoarelor aparatelor de joc, cu ajutorul dispozitivelor și programelor informatice, crescând artificial câștigurile. Jackpot-urile mari erau însușite fraudulos, iar câștigurile erau împărțite în cadrul grupului de criminalitate organizată.

Suportul de specialitate pentru această operațiune a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul I.G.P.R., Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, serviciilor de combatere a criminalității organizate Arad și Mehedinți, Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și specialiștilor din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. Această operațiune reprezintă o nouă etapă în lupta autorităților împotriva criminalității organizate cu tentă informatică și evaziunii fiscale, subliniind necesitatea colaborării strânse între instituțiile implicate.