Prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu, în Caraș-Severin: „Ceea ce au făcut Nelu Popa și Romeo Dunca reprezintă un model de bună guvernare locală”

Prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu, în Caraș-Severin:
„Ceea ce au făcut Nelu Popa și Romeo Dunca reprezintă un model de
bună guvernare locală”

 

Liberalii cărășeni au organizat astăzi, 10 mai, la Reșița, evenimentul de lansare a candidaților PNL pentru principalele funcții puse în joc la alegerile locale din 9 iunie: președinte al Consiliului Județean, primari ai unităților administrativ-teritoriale din Caraș-Severin și consilieri județeni.

 

Evenimentul din prima zi a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, găzduit de Cinematograful Dacia din Reșița, a fost onorat de prezența prim-vicepreședintelui PNL Dan Motreanu și a vicepreședintelui Partidului Popular European, totodată vicepreședinte al grupului de europarlamentari români, Siegfried Mureșan – „doi lideri ai Partidului Național Liberal, doi europarlamentari de excepție, oameni care ne fac cinste, oameni care ajută România din pozițiile înalte pe care le ocupă la Bruxelles și, în același timp, foarte apropiați sentimental de județul Caraș-Severin și de Banatul Montan”, a spus senatorul Ion Marcel Vela, președintele PNL Caraș-Severin.

 

Invitat să ia cuvântul în deschiderea manifestării, Siegfried Mureșan a atacat din start subiectul alegerilor locale din Caraș-Severin, transmițând un mesaj activiștilor liberali care au umplut sala Dacia: „Dragi colegi, pentru 9 iunie planul nostru trebuie să fie simplu aici în Caraș: Romeo Dunca – președintele Consiliului Județean, Ioan Popa – primarul municipiului Reșița, toți primarii noștri – realeși, cât mai mulți candidați de-ai noștri pentru primării – să fie aleși, și sprijin pentru toți candidații noștri la funcțiile de consilieri județeni, de consilieri locali. Obiectivul nostru trebuie să fie să câștigăm alegerile locale cu diferență foarte mare aici în Caraș-Severin și să câștigăm alegerile europarlamentare. Să nu uităm, ultimele alegeri europarlamentare în România, în 2019, au fost câștigate de PNL, ultimele alegeri locale, din 2020, au fost câștigate tot de noi, de PNL. Trebuie să mergem cu încredere în această campanie, sunt convins pe 9 (iunie) seara, la numărarea voturilor, noi vom fi câștigători. Pentru asta ne întâlnim cu oamenii în această perioadă, le spunem ce-am făcut, le spunem ce vom face în următorii ani, avem toate argumentele pentru a obține victoria în alegerile din 9 iunie”.

 

 

Marcel Vela i-a prezentat pe candidații PNL pentru funcțiile de primari la alegerile din 9 iunie, unii dintre ei primari în funcție. „Motoarele unei filiale județene de partid spre succes, spre destinația finală care se numește victorie, sunt primarii. Aceștia oameni minunați, aflați aici, formează o adevărată echipă”, a subliniat Vela, pentru a se făli apoi întâi și-ntâi cu primarul Reșiței, Ioan Popa: „Nelu nu mai are nevoie de prezentări pentru că este unul dintre cei mai performanți primari din România. Alături de primarii din municipiile reședință de județ din țară, Caraș-Severinul a fost pus pe harta performanței liberale. Pentru că ceea ce se întâmplă în Reșița este cu adevărat de admirat, de evocat și de promovat în toată țara, nu doar pentru că suntem noi colegi, ci pentru că municipiul Reșița este un exemplu de bune practici în administrația publică”.

 

Ioan Popa: Noi nu dăm mingi, nu dăm ulei, nu dăm făină, nu dăm pixuri. Dar vom câștiga!

 

La rândul său, primarul Reșiței a ales vorbească despre „despre echipă și despre curaj”. Rememorând luptele de la alegerile locale din 2016, când i-a înlăturat de la conducerea Primăriei Reșița pe pesediștii lui Ioan Crina, dar și din 2020, când PNL a câștigat 17 din cele 21 de mandate de consilieri municipali, Ioan Popa s-a adresat mai întâi colegilor săi liberali care candidează în premieră pentru funcțiile de primari: „Vorbind despre echipă, vreau să vă spun, în primul rând celor care nu sunteți primari astăzi și doriți să accedeți spre această funcție onorantă, care vă dă posibilitatea să vă angajați pentru binele comunităților pe care le reprezentați, că e foarte important să vă faceți echipă. Și cu echipa aceasta să mergeți la oameni și să vorbiți cu ei, să vă uitați în ochii lor, iar dacă sunteți sinceri, acest lucru se transmite. Lucrurile spuse sincer, din suflet, se transmit și sunt vizibile, pentru că oamenii nu sunt proști. Oamenii sunt inteligenți și înțeleg. Trebuie să vă duceți la luptă cu echipa voastră!”

 

Un al doilea mesaj, tot despre spiritul de echipă, a fost transmis de Ioan Popa liberalilor aflați pe lista de candidați pentru funcțiile de consilieri județeni. „Sunt printre ei oameni care n-au făcut politică niciodată, persoane pe care le apreciez foarte mult, medici, avocați, ingineri, economiști ș.a.m.d. Le spun că politica are și momente extraordinare, de satisfacție fantastică. Când reușești să faci bine și vezi comunități de oameni care sunt mulțumite, atunci simți că o parte din ce s-a întâmplat bine îți este atribuită și ție personal”, a spus Popa, arătând apoi cum și de ce vor câștiga liberalii alegerile pentru CJ Caraș-Severin: „Vă doresc să-l flancați pe Romeo Dunca cu forță luna aceasta, mergeți lângă el, vorbiți în numele lui, vorbiți pentru el, arătați cine sunteți, fără modestie, și vom câștiga. Știți de ce vom câștiga? Pentru că suntem curajoși, pentru că suntem onești, pentru că suntem decenți. Noi nu dăm mingi, noi nu dăm pâine, noi nu dăm ulei, nu dăm făină, nu dăm pixuri. Noi nu chemăm aplaudaci, noi suntem noi, familia liberală, suntem oameni de dreapta. Banatul Montan este construit din oameni care au fost întotdeauna drepți, independenți și și-au rânduit viața așa cum au vrut ei. Nu a ajuns la ei colectivizarea, nu a ajuns agricultura multilateral dezvoltată și înaintarea României spre comunism. Omul a avut o găină, a avut un porc, a avut o oaie, a avut o vacă, un câmp și un deal unde și-a pus pruni și și-a făcut răchia. Și a trăit pe spatele lui. Oamenii din Banatul Montan sunt liberali prin esența lor, prin ADN-ul lor, deci trebuie să-i aducem lângă noi. Victorie!”

 

Romeo Dunca: Mi-au tremurat genunchii de frig, mi-au tremurat de frică, acum îmi tremură de emoție!

 

Invitat de Marcel Vela la microfon, Romeo Dunca a început prin a face o mărturisire care a stârnit ropote de aplauze pentru dezarmanta-i sinceritate: „Am un pic emoții, chiar îmi tremură genunchii! Vă spun că această senzație mă sperie puțin, pentru că mi-au tremurat genunchii la Polul Nord și la Polul Sud, de frig, mi-au tremurat genunchii la Dakar sau în Himalaya, de frică. Acum îmi tremură genunchii de emoție pentru că îmi dau seama că eu, acum, aici, sunt cam tot ceea ce dumneavoastră doriți să aveți în fruntea județului. Este o responsabilitate enormă și știu că toți acești primari sau oameni simpli, care nu au condus până acum destinele unei comunități, astăzi își pun această speranță că vor putea să facă bine. Este o răspundere uriașă și știu că toți acești oameni sunt dorința dumneavoastră, a cetățenilor de rând care ați dorit schimbare, ați dorit continuitatea faptelor bune, ați dorit și doriți normalitate”.

 

Romeo Dunca a amintit cum a intrat în politică, „am venit în 2020 ca o rață fără pene, pentru că eu nu am făcut politică niciodată”. Dar a făcut acest pas având un vis, „un vis personal, de a dărui ceva oamenilor și comunității, pentru că n-a fost un vis de îmbogățire, pe care vă spun sincer că l-am lăsat de mult pe planul doi. Am venit crezând că nu există un om care să arate ce trebuie făcut pentru ca lucrurile să se îndrepte. Mi-am zis că nu e mare lucru, că știm ce vrem, vrem să facem bine, vrem transparență, vrem să fim cinstiți, vrem să facem economie, să cheltuim banul corect și doar în slujba cetățeanului. Dar, în scurt timp, m-am îngrozit! M-am îngrozit pentru că am înțeles că de fapt puțini vor asta. Cei dinaintea mea au lăsat foarte multe pârghii, în aproape toate punctele cheie din județ, pentru ca lucrurile să rămână neschimbate. Am venit cu curajul de a privi departe, nu știam că dacă ai curajul să privești departe îi deranjezi pe cei care se uită aproape. Am avut curajul să spun nu contractelor păguboase pentru județ, și iarăși am deranjat”. Și a mai avut curajul, a reamintit Dunca, să creadă împreună cu Nelu Popa în proiecte extrem de ambițioase, numite de pesediști „avioane”, un nou spital județean, tren rapid între Reșița și Timișoara și sute de kilometri de piste de biciclete, proiecte de investiții care sunt tot mai aproape de a deveni realitate.

 

Încăpățânat să creadă că se poate! Și dovedește că se poate!

 

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, candidat acum pentru al doilea mandat, nu a putut să nu se refere și la modul cum se cheltuiau în trecut bani publici la licitațiile organizate de fosta administrație județeană, și cum funcționează lucrurile după preluarea conducerii instituției de către Romeo Dunca: „La orice lucrare scoatem acum la licitație, obținem reduceri mari de preț, obținem economii. În trecut se adjudecau la 98-99% din suma de pornire, nu se făceau economii, dar aceste lucruri s-au schimbat. Iar toate astea se întâmplă pentru că cineva este încăpățânat să creadă că se poate. Era mult mai ușor să ne împrietenim cu toți, să fie bine, că este și pentru ăla, și pentru celălalt. Și-am spus nu! Pentru că ce este pentru ăla și ce este pentru celălalt lipsește de la dumneavoastră. Și noi vă spunem că, dacă dumneavoastră ne-ați ales, cu umilință și cu onoare, înseamnă că noi avem doar obligații, nu avem drepturi. Asta este realitatea, pentru asta trebuie să votați, pentru asta trebuie să le spuneți prietenilor, vecinilor că județul nostru se poate face bine, că județul poate scăpa de metehnele trecutului”.

 

Romeo Dunca a prezentat și echipa cu care va ataca alegerile din 9 iunie pentru Consiliul Județean, pe lista de candidați pentru funcțiile de consilieri județeni aflându-se atât persoane care nu au mai făcut politică, dar care performează în meseriile lor, cât și actuali consilieri județeni liberali, care au refuzat ofertele adversarilor politici, rămânând devotați partidului și alegătorilor care i-au trimis în forul județean în urmă cu patru ani. Dar asupra listei de candidați vom reveni într-un alt articol.

 

Dan Motreanu: „Este o mare diferență între calitatea umană pe care o oferă PNL și cea pe care o oferă socialiștii”

 

Cuvântul de încheiere al evenimentului politic de astăzi din Caraș-Severin l-a avut prim-vicepreședintele PNL, eurodeputatul Dan Motreanu. Care și-a exprimat convingerea că liberalii cărășeni merită să obțină încă o victorie în alegeri cu Romeo Dunca și Ioan Popa vârfuri de lance:

 

„Îmi face plăcere să fiu alături de dumneavoastră, de această echipă puternică, această echipă frumoasă, care trebuie să câștige aceste alegeri pentru că merită această victorie pentru tot ceea ce a făcut în ultimii patru ani. Și trebuie să le mulțumim pentru că într-adevăr reprezintă un model de bună guvernare locală ceea ce au făcut cei doi reprezentanți ai dumneavoastră, Nelu Popa și Romeo Dunca. Sunt oameni care au venit din mediul privat, care și-au pus la dispoziție toate cunoștințele, toată puterea lor de muncă în binele comunității, nu pentru ei, ci pentru cetățeni.

 

Sigur, este o bătălie foarte grea și vreau să înțelegeți dimensiunea acestei bătălii, pentru că este o bătălie între trecut și viitor, între regres sau stagnare și dezvoltare. Acesta este proiectul pe care-l propun liberalii întotdeauna: dezvoltarea comunităților, și comunitățile dumneavoastră se înscriu în modelele de bună guvernare locală ale liberalilor la nivelul întregii țări. Pentru că, dacă vorbim de guvernare locală de calitate, sinonimul este guvernare liberală.

 

Este o mare diferență între calitatea umană pe care o oferă PNL și cea pe care o oferă socialiștii. Asta se vede cu ochiul liber peste tot în țară. E și o diferență de abordare între noi, liberalii, și cei de la PSD. În primul rând, ne diferențiază față de PSD respectul față de banul public, față de banul cetățeanului. Al doilea aspect important: cum construiesc liberalii un buget. O fac așa o cum face Ioan Popa la Reșița: peste 80% cheltuieli pentru investiții și sub 20% pentru funcționare. Este un raport invers comparativ cu primăriile pe care le conduc pesediștii. Asta înseamnă dezvoltare, asta înseamnă respect față de banul public.

 

Și noi suntem conștienți că nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Doar că pentru noi, liberalii, solidaritatea înseamnă altceva față de pesediști. Când vorbesc de solidaritate, pesediștii vorbesc de ajutoare sociale, despre care nu știm unde ajung și ce impact au pentru fiecare cetățean. Pentru liberali, solidaritatea înseamnă de fapt o reciprocitate. Înseamnă că cei care au reușit trebuie să îi ajute pe cei mai slabi, dar și cei mai slabi trebuie să facă un efort pentru a-și îmbunătăți situația. Pentru noi, liberalii, solidaritatea înseamnă să creezi oportunități egale pentru fiecare cetățean. Să le pui la dispoziție infrastructură, locuri de muncă, și fiecare cetățean să poată reuși în viață în baza educației, talentului, muncii și a dorinței fiecăruia de a reuși.”