Search
Close this search box.

Primarul Ioan Popa: „Nu voi pleca de aici pătat” – Acțiune legală împotriva linșajului mediatic

Primarul Ioan Popa: „Nu voi pleca de aici pătat” – Acțiune legală împotriva linșajului mediatic

Edilul municipiului Reșița, Ioan Popa, a anunțat astăzi că va acționa în instanță România TV și alte trei publicații centrale care au difuzat și publicat materiale de presă controversate. Acestea au asociat numele primarului cu presupuse combinații pe fonduri europene, implicându-l pe fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea.

În ședința ordinară a Consiliului Local Reșița din 27 iunie, s-a aprobat achiziționarea de servicii de consultanță juridică, asistență și reprezentare necesare în procesul pe care primarul Ioan Popa îl va înainta împotriva instituțiilor media implicate. „A fost un linșaj mediatic asupra mea ca primar al Reșiței, dar și la adresa instituției și a Consiliului Local pentru că suntem parte din deciziile care se iau pentru oraș. Au fost două subiecte dezbătute pe parcursul a 30-40 de minute, după care au fost preluate și de trei ziare naționale: Evenimentul Zilei, Flux 24 și încă unul al cărui nume îmi scapă acum. Vreau să-i dăm în judecată instituțional ca primărie, și îi voi da în judecată și personal”, a declarat Ioan Popa.

Primarul a demontat, punct cu punct, acuzațiile care i-au fost aduse, referitoare la anvelopările unor blocuri și o presupusă implicare în autorizarea de lucrări către Transelectrica.

Referitor la anvelopări, în materialul difuzat s-a afirmat că au fost date contracte fără licitații, ceea ce este fals, explică Popa: „Au fost de două ori pe SEAP, n-a venit nimeni, era chiar în perioada scumpirilor post-pandemie. Conform legislației, aveam dreptul, în aceste condiții, să invităm firme la negocieri. Am făcut acest lucru, avem trasabilitatea documentelor, s-au prezentat două sau trei firme și, în final, singura firmă care a rămas a fost această firmă din București. S-au semnat patru contracte, au solicitat avans 30%, Primăria a oferit 10%. Au început lucrările, au mers prost, și am invitat firma respectivă la negocieri de patru-cinci ori. Am reziliat acest contract, iar celelalte trei au expirat. Am angajat un expert care să evalueze cât s-a realizat din avans. La Reșița am câștigat toate procesele, la Curtea de Apel Timișoara am pierdut două, deoarece instanța a considerat că trebuia să cerem banii în 30 de zile. În reportaj s-a spus că am dat contracte fără licitație și am cheltuit fonduri europene de 1.600.000 de euro, ceea ce e totalmente fals”.

În ce privește autorizarea de lucrări către Transelectrica, primarul Ioan Popa consideră acuzațiile absurde: „Am fi dat o autorizație secretă unei firme la care administrator este această Mirona Filipoiu și face lucrări la stația electrică de la kilometrul 8. Primăria Reșița nu a dat niciodată autorizație de construcție către Transelectrica. Autorizație de construcție acolo dă tot timpul Consiliul Județean, niciodată Primăria Reșița. Lucrările au fost câștigate de un consorțiu condus de firma Siemens din Germania. S-a vehiculat că acolo au fost lucrări de 30.000.000 de euro de unde s-ar fi luat comisioane de 3.000.000 de euro, eu împreună cu Coldea. Nu l-am văzut în viața mea pe acest om. Se specifica acolo că am fost cu el în concedii, în Zanzibar, că avem 50 de hectare de teren și facem panouri fotovoltaice – lucruri totalmente absurde”.

Primarul a precizat că va solicita inclusiv daune materiale în instanță: „Dacă se dovedește că vreun investitor renunță la a face pași mai departe pentru a investi în Reșița, vom cere daune mari, în primul rând instituțional, pe Primăria Reșița. Și da, îi voi da în judecată și în nume propriu. Sunt opt ani de când am decis să lucrez pentru comunitatea asta, am făcut-o cu sufletul deschis și nu o să plec de aici pătat în nicio manieră”.

Ioan Popa își dorește să afle cine se află în spatele acestei „petarde”: „Nu știu de unde mi se trage, încă studiez, încă fac cercetări să vedem cine a construit această petardă împuțită, dar până la urmă vom afla pentru că adevărul întotdeauna iese la suprafață, mai devreme sau mai târziu. Poate să fie din stânga politică, de la PSD, poate să fie și din altă parte. Nu vreau să fac nicio speculație până nu mă edific de unde vin aceste lovituri meschine. Nu vreau să fac mai multe aprecieri, decât că mergem în instanță și sper să aflăm de unde a pornit această petardă”.

Reșițenii pot avea încredere că adevărul va ieși la lumină și că primarul Ioan Popa luptă pentru a-și apăra onoarea și pentru a proteja interesele comunității locale.