Search
Close this search box.

Școala gimnazială Nr. 9 din Reșița: O transformare artistică și educativă

Școala gimnazială Nr. 9 din Reșița: O transformare artistică și educativă
Într-o inițiativă notabilă de modernizare și înfrumusețare a unităților de învățământ, Școala Gimnazială Nr. 9 din Reșița a fost revitalizată prin intermediul unor picturi murale impresionante, realizate de artistul plastic Marian Truțulescu. Aceste lucrări, intitulate „Un gând” și „Ascensiune”, aduc un suflu nou și vibrant clădirii școlii, inspirând elevii și profesorii prin temele lor educative și imaginative.

Programul de modernizare derulat de Primăria Reșița nu se limitează doar la reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirilor, ci include și elemente de artă urbană care transformă mediul educațional într-un spațiu atrăgător și stimulant. La mai puțin de o lună de la finalizarea lucrărilor de modernizare, Școala Gimnazială Nr. 9 a primit „amprenta” artistică a lui Marian Truțulescu, care a transformat pereții exteriori ai școlii în opere de artă de mari dimensiuni.

Lucrarea „Un gând” ilustrează ideea de călătorie în cunoaștere, reprezentată prin imaginea unei fetițe care citește pe spatele unui elefant, simbolizând înțelepciunea și hotărârea. Linia sinuoasă a curcubeului care pornește de la gândurile fetiței sugerează drumul educațional plin de posibilități și descoperiri. Într-un fundal plin de simboluri grafice specifice învățământului, pictura transmite bucuria și vitalitatea actului de învățare.

Cea de-a doua lucrare, „Ascensiune”, surprinde trei copii urcând pe suporți în formă de inimi colorate, sugerând iubirea și sprijinul necondiționat oferite de comunitatea școlii. Pictura va fi integrată într-un viitor spațiu de joacă, simbolizând creșterea personală și dezvoltarea prin iubire și joc. Vestimentația copiilor și culorile vibrante se armonizează perfect cu decorul școlii, creând o atmosferă ludică și inspiratoare.

Aceste inițiative artistice nu sunt unice pentru Școala Gimnazială Nr. 9. Alte unități de învățământ din Reșița, precum Școala Gimnazială „Marius Șandru”, Colegiul Național „Traian Lalescu” și Grădinița cu Program Prelungit „Semenic”, au beneficiat și ele de înfrumusețarea prin picturi murale. Aceste proiecte demonstrează angajamentul comunității locale de a crea un mediu educațional stimulant și plin de viață.

Transformarea artistică a Școlii Gimnaziale Nr. 9 din Reșița este un exemplu strălucit de cum arta poate îmbogăți mediul educațional și poate inspira elevii. Inițiativele de acest gen, sprijinite de autoritățile locale și artiștii comunității, contribuie la crearea unor spații de învățare atractive și motivate, reflectând valorile educației și ale creativității.