Reșița, un oraș în renaștere industrială: Evenimentul „Ziua Porților Deschise” invită la (re)descoperirea trecutului și viitorului său

Reșița, un oraș în renaștere industrială: Evenimentul „Ziua Porților Deschise” invită la (re)descoperirea trecutului și viitorului său

Primăria Reșița își deschide porțile pentru toți locuitorii orașului în data de 26 aprilie, între orele 15:00 și 19:30, la Ziua Porților Deschise ce va avea loc în incinta Porcului Industrial de la Mociur – Triaj – Valea Țerovei.

Evenimentul începe la ora 15:00 cu deschiderea unei expoziții ce aduce în prim-plan industria pre și post-decembristă din zona de dezvoltare Mociur – Triaj – Valea Țerovei. Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze evoluția industrială a zonei și să înțeleagă mai bine rolul ei în contextul istoric și actual.

La ora 15:30 și 16:00 vor avea loc tururi ghidate în cele două situri de la Mociur, unde participanții vor fi ghidați prin istoria și importanța fiecărui loc, inclusiv prin inițiativa muzeală MIC – Colecția Industrială Mociur. Se recomandă participanților să poarte îmbrăcăminte adecvată pentru zona în construcții, iar durata estimativă a fiecărui tur este de aproximativ o oră.

Evenimentul continuă la ora 18:00 cu un Atelier Reșița, găzduit de Salonul de Artă și Industrie Reșița de pe Strada Traian Lalescu nr. 27. Aici, vor fi prezentate și expuse proiecte de urbanism realizate de studenții de la Facultatea de Arhitectură, Universitatea Politehnica Timișoara, oferind astfel o perspectivă asupra posibilelor direcții de dezvoltare urbanistică pentru oraș.

La 19:30, în același loc, vor fi proiectate scurtmetraje ce ilustrează istoria și evoluția industriei reșițene, oferind o incursiune captivantă în trecutul și prezentul său industrial.

Scopul acestui eveniment amplu este de a oferi tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă, posibilitatea de a (re)descoperi bogăția istorică și perspectivele viitoare ale industriei din Reșița. Prin intermediul expozițiilor, tururilor ghidate și prezentărilor, participanții sunt invitați să exploreze și să înțeleagă mai bine moștenirea industrială a orașului și să contribuie la modelarea viitorului său. Evenimentul se anunță a fi nu doar o ocazie de învățare și descoperire, ci și un moment de comunitate și reflecție asupra identității și direcției orașului Reșița.