Search
Close this search box.

Restaurarea istoricului Pod de Piatră din Băile Herculane – O investiție în valoare de 7 milioane lei aduce înapoi splendoarea vechei bijuterii arhitecturale

Restaurarea istoricului Pod de Piatră din Băile Herculane – O investiție în valoare de 7 milioane lei aduce înapoi splendoarea vechei bijuterii arhitecturale

Un important proiect de restaurare a fost recent finalizat în pitoreasca stațiune Băile Herculane, aducând în prim plan Podul de Piatră, o bijuterie arhitecturală cu o istorie îndelungată. Construit în 1865, Podul de Piatră își va recăpăta strălucirea originală și va fi redat turiștilor și locuitorilor, datorită investiției de 7 milioane lei, realizată prin fonduri europene.

Lucrările de reabilitare, derulate în cadrul proiectului „Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a stațiunii Băile Herculane”, au implicat o echipă de specialiști și meșteri artizani care s-au străduit să redea frumusețea și autenticitatea podului. Principalele obiective ale proiectului au fost reabilitarea infrastructurii rutiere, refacerea elementelor arhitecturale inițiale și restabilirea aspectului autentic al monumentului istoric.

Primarul orașului, Cristian Miclău, a subliniat importanța acestui proiect pentru stațiune și pentru România: „Este o mare bucurie pentru mine îndeplinirea acestui obiectiv relevant pentru stațiunea Băile Herculane, dar și pentru România.” Acesta a menționat faptul că restaurarea a respectat în întregime cerințele Ministerului Culturii, având în vedere că Podul de Piatră a fost înscris în lista monumentelor istorice.

Printre lucrările desfășurate în cadrul proiectului se numără refacerea infrastructurii rutiere, a culoarului acoperit, dar și a culoarului pietonal. Elementele arhitecturale originale, precum ornamentele și stâlpii, au fost recondiționate cu grijă, iar balustrada de fier forjat a fost refăcută la turnătoria din Arad, respectând stilul și designul original al podului.

Acest proiect de restaurare nu doar că va conserva patrimoniul istoric al stațiunii Băile Herculane, ci va aduce și beneficii economice și turistice în zonă. Odată cu restabilirea podului la strălucirea sa originală, se estimează că numărul de turiști care vizitează Băile Herculane va crește, contribuind la dezvoltarea durabilă a regiunii.

Podul de Piatră, cu o lungime totală de 36 de metri, se va deschide acum spre publicul larg, oferindu-le turiștilor și localnicilor o experiență autentică în timp ce traversează peste râul Cerna și admiră frumusețea locului.

Finalizarea proiectului de reabilitare a Podului de Piatră din Băile Herculane este un moment important pentru conservarea patrimoniului cultural al României. Această investiție în valoare de 7 milioane lei demonstrează angajamentul față de valorile istorice și oferă un exemplu pentru alte proiecte similare care pot contribui la dezvoltarea și promovarea turistică a regiunilor cu bogat patrimoniu arhitectural.