Revoluție pe șine: Resița – Timișoara, proiect colosal de modernizare a căii ferate aprobat de Consiliul Local

Revoluție pe șine: Resița – Timișoara, proiect colosal de modernizare a căii ferate aprobat de Consiliul Local

În ședință de urgență a Consiliului Local Reșița, primarul Ioan Popa a anunțat un pas semnificativ în realizarea proiectului de modernizare a secțiunii de cale ferată Reșița Sud – Timișoara Nord, cu o extensie crucială de la Voiteni la Stamora Moravița și până la granița externă. Acest proiect monumental a primit aprobarea imediată a Consiliului Local, iar primarul Popa nu a ezitat să le mulțumească colegilor consilieri pentru sprijinul lor continuu.

Protocolul de implementare a investiției a fost semnat de conducerea CFR Infrastructură, în urma unui ordin semnat de ministrul Sorin Grindeanu. Primarul Popa a adresat mulțumiri speciale ministrului pentru susținerea acordată acestui proiect de importanță regională. Urmează ca și ceilalți parteneri implicați, printre care Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș, să aprobe protocolul în ședințe de consiliu.

După aprobarea protocolului de către toate părțile implicate, documentația tehnică, deja finalizată, va fi depusă spre aprobare la Comisia Tehnică a CFR. Odată cu aprobarea acesteia, se va semna contractul de finanțare prin PNRR pentru două din cele trei tronsoane ale proiectului.

Primul tronson, ce va fi modernizat, se întinde de la Primăria Reșița până la Reșița Nord, în timp ce al doilea tronson va beneficia de modernizare prin contribuția a patru parteneri importanți: Primăria Reșița, CJ Caraș-Severin, Primăria Timișoara și CJ Timiș, pentru secțiunea Reșița Nord – Voiteni. În paralel, documentația aferentă secțiunii Timișoara Nord – Voiteni – Stamora Moravița – frontieră, parte a coridorului european TEN-T Core, va fi predată la CFR și va fi, cel mai probabil, realizată prin fondurile alocate în cadrul POT 2021-2027.

Primarul Ioan Popa a subliniat că acest proiect monumental se va realiza, marcând astfel o schimbare semnificativă în infrastructura de transport regional, facilitând conexiuni mai rapide și eficiente între Reșița și Timișoara. Proiectul nu doar că va îmbunătăți condițiile de călătorie, ci va avea și un impact pozitiv asupra dezvoltării economice și a schimburilor comerciale în întreaga regiune.