Tramvaie și infrastructură pentru un transport sustenabil din Reșița

Tramvaie și infrastructură pentru un transport sustenabil din Reșița

O nouă eră a transportului public se deschide în capitala Banatului Montan, Reșița, cu un ambițios proiect ce are ca obiectiv principal facilitarea accesului rapid și convenabil la transportul public în oraș. Acesta vizează modernizarea infrastructurii de tramvai, spații publice, piste pentru bicicliști și multe altele, toate cu scopul de a face orașul mai accesibil și ecologic.

Lucrările, care se desfășoară în mai multe zone ale orașului, includ crearea unei noi infrastructuri de rulare pentru tramvaie, reabilitarea stațiilor de tramvai, spații publice reconfigurate pentru a îmbunătăți accesul pietonal și piste pentru bicicliști. Acest efort concertat va contribui semnificativ la crearea unui mediu urban mai prietenos și mai sustenabil.

O parte esențială a proiectului constă în introducerea de tramvaie noi, achiziționate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Aceste tramvaie sunt în prezent testate pe liniile proaspăt reabilitate și vor aduce o îmbunătățire semnificativă în calitatea și eficiența transportului public electric din Reșița.

Proiectul, finanțat cu peste 280 de milioane de lei, dintre care peste 261 de milioane reprezintă fonduri nerambursabile, include, de asemenea, construcția unui depou, a unei hale de garare, spații administrative și de mentenanță/reparații, amenajarea de spații verzi, măsuri de semnalizare și îmbunătățirea accesibilității și siguranței rutiere pentru toate categoriile de participanți la trafic.

Un aspect semnificativ al acestor proiecte este crearea de benzi unice pentru toate tipurile de transport în comun, stații integrate pentru tramvaie și autobuze, precum și stații de închiriere cu sistem automat a bicicletelor. Aceste investiții ambițioase vor facilita călătoriile în oraș și vor face Reșița un exemplu de dezvoltare urbană durabilă.

La finalizarea proiectelor, se estimează că 77% din populația orașului Reșița va avea la dispoziție o stație de tramvai sau autobuz la mai puțin de 5 minute de mers pe jos, consolidând astfel statutul orașului ca un exemplu de transport sustenabil și dezvoltare urbană durabilă.

Aceste inițiative sunt implementate de Primăria Reșița, cu sprijinul fondurilor europene, în cadrul Axei prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Reșița urmează să devină un model pentru alte orașe din România care doresc să investească într-un viitor mai ecologic și mai accesibil.